Zgodba o pokolu v Wacu

Zgodba o pokolu v Wacu

Pokol v Wacu je eden najbolj strašljivih in tragičnih dogodkov v novejši ameriški zgodovini, pretresljiva zgodba o verskem zanosu, vladnem posredovanju in nazadnje katastrofalni izgubi življenj.

Leta 1993 je med 28. februarjem in 19. aprilom v Teksasu potekalo zloglasno obleganje Waca, med katerim je življenje izgubilo 82 članov skrajne verske sekte, imenovane Branch Davidians. Svet je z nejevero in grozo opazoval novinarje in novinarske ekipe, ki so se zgrinjali na prizorišče in v živo poročali o dogajanju. V novem dvodelnem dokumentarnem filmu Waco: Zamolčane zgodbe, ki bo premierno predvajan 26. junija ob 22.00 na programu Viasat Explore, se intimne in čustvene zgodbe žrtev prepletajo s pričevanji njihovih bližnjih in nekaterih preživelih, od katerih so mnogi spregovorili prvič. Toda kaj se je v resnici dogajalo znotraj teh zidov in kaj je pripeljalo do takšne katastrofe?

Branch Davidians je bila verska skupina, ustanovljena leta 1955. Verjeli so, da se bliža apokalipsa in drugi prihod Jezusa Kristusa. Sekta je imela svoj sedež v mestu Waco v Teksasu in po besedah prebivalcev so bili nenavadni, zelo verni, a dobri ljudje. Tako je bilo dokler skupine ni prevzel mladenič z imenom David Koresh in jo dvignil na povsem novo raven. Prepričan je bil, da je prerok in poskušal zbrati čim več privržencev – ljudi, ki so si želeli le občutka pripadnosti in pomembnosti. In ubogali so ga v vsem, kar je rekel. Bilo je skoraj kot pranje možganov.

Med člani skupine je razveljavil vse zakonske zveze, spal je s številnimi ženskami, nekatere je tudi posilil, številne pa so bile mladoletnice. Razglašal je, da ima vsaj 140 žena in da je oče vsaj ducata otrok. Njega in njegove privržence so sumili tudi kopičenja nezakonitega orožja. Po navedbah preživelih se je pripravljal na vojno z zunanjim svetom, ki ga je imenoval Babilon. Urad za alkohol, tobak in strelno orožje (ATF) se je s sekto začel ukvarjati po naključju: družba UPS je sporočila, da se je paket, ki naj bi ga dostavili v Waco, odprl in je bil poln ročnih granat.

Urad ATF je začel sekto preiskovati in po tem, ko so zbrali dovolj dokazov, so se odločili za racijo v kompleksu. Vendar so davidijanci vedeli, kaj se pripravlja, saj je novinar, ki je bil obveščen o raciji, vprašal za pot poštarja, ki je bil po naključju Koreshov svak. Prednost presenečenja je bila izgubljena in ko so 28. februarja prišli agenti ATF, so jih pričakali oboroženi privrženci sekte. Seveda nihče ne priznava, da je streljal prvi, a do silovitega streljanja, v katerem so umrli štirje agenti ATF in šest pripadnikov sekte, je nedvomno prišlo. Pripadnikom urada ATF ni uspelo vstopiti v kompleks, zato je moral posredovati FBI in začeti pogajanja za dosego kompromisa s Koreshovo sekto, ki se je zabarikadirala v glavni stavbi kompleksa, v kateri so bile tudi ženske in otroci.

FBI se je skušal s Koreshom pogajati kar 51 dni. V tem času so se obrnili na britanske specialne enote SAS, ki so jim svetovale o različnih vidikih operacije, vključno s taktiko in pogajalskimi strategijami. FBI je uporabljal tudi taktike psihološke vojne, ki so vključevale predvajanje glasne glasbe, nočno osvetljevanje kompleksa in predvajanje posnetkov vznemirljivih zvokov v upanju, da bodo prepričali davidijance, naj se predajo.

Več o temačni zapuščini Davida Koresha in pokolu v Wacu izveste v dokumentarni seriji Waco: zamolčane zgodbe – le na programu Viasat Explore.