Obdelava lesa je velika pustolovščina in donosen družinski posel!

Obdelava lesa je velika pustolovščina in donosen družinski posel!

Serija o drvarjenju na otoku Vancouver nas popelje na nepozabno potovanje v Britansko Kolumbijo v Kanadi. Tam bomo spoznali Kevina Wenstoba, njegovo družino in sodelavce. Po ogledu oddaje bomo ugotovili, da je delo z lesom lahko prava pustolovščina. Prevoz, predelava in prodaja lesa za nas ne bodo več skrivnost. “Veliki les” samo na Viasat Explore!

“Veliki les” pripoveduje zgodbo o iznajdljivosti in vztrajnosti posameznikov, ki se znajdejo pred izjemno težko nalogo. Predelava lesa je boj z neusmiljeno naravo in hkrati s strogimi zahtevami industrije. Ohranjanje gozdov je v Kanadi namreč zelo resna reč, otok Vancouver pa svoj najdragocenejši naravni vir strogo varuje. Je pa “Veliki les” tudi zgodba o tem, kako je videti uspešno družinsko podjetje.

Otok Vancouver: odličen kraj za družinsko podjetje

Kevin se skupaj z ženo Sarah in sinom Erikom vsak dan zbudi ob zori, da bi se soočil z izzivi otoka Vancouver. Njihovo delo ni le sečnja in obdelava lesa. Je tudi nenehna bitka z vremenom, vzdrževanje njihove opreme ter pogajanje s strankami.

V prvi epizodi serije “Veliki les” Kevin izreče besede, ki se vam bodo močno vtisnile v spomin. Prizna, da se z obdelavo lesa ukvarja “16 ur na dan – toliko časa traja delo. Če za to porabiš toliko časa, moraš imeti to delo rad. V nasprotnem primeru to nima smisla.” Povejte mi, kdaj ste nazadnje slišali tako odličen motivacijski govor?

Kanada, še zlasti otok Vancouver, je ena najboljših destinacij za sečnjo lesa na svetu. Je pa tudi zelo zahtevno območje. Ohranjanje gozdov in odgovorna sečnja sta vprašanji, ki sta v tamkajšnji lesni industriji še posebej pomembni. Tako se morajo Kevin in njegova družina ukvarjati ne samo z zaslužkom, temveč tudi z okoljskimi posledicami svojega dela.

Žagarstvo in preudarno finančno upravljanje

Upravljanje financ v tako nepredvidljivem poslu, kot je lesna industrija, zahteva veliko znanja in spretnosti. Na srečo se Kevin lahko zanese na svojo ženo Sarah, sina Erika in desno roko: Colemana Willnerja. Wenstobovi preudarno upravljajo finance podjetja. Kupujejo rabljene ali pokvarjene stroje, ki jih sami popravljajo ali hranijo za rezervne dele. Iščejo dolgoročne pogodbe za prodajo lesa. Takšne pogodbe zagotavljajo stabilnost in žaga posledično postane dobičkonosna. S strastjo in trdim delom ustvarjajo lesni imperij. In – kot brez lažne skromnosti priznava Sarah – njihova neodvisna žaga je podjetje, na katerega je treba računati.

Serija “Veliki les” spretno združuje izobraževalne elemente z zabavo. Gledalcem ponuja vpogled v različne vidike dela na žagi. Od tehničnih podrobnosti obdelave in prevoza lesa, pa vse do informacij o delovanju žage in njenih financah. Zgodbe, kot je podgana v stranišču v prvi epizodi, oddaji dodajo humorno razsežnost in jo naredijo še bolj domačo ter osebno. Pač, družinsko podjetje in vsi njegovi čari.

Oddaja “Veliki les” bo nišni tematiki navkljub zanimiva za vso družino. Če imate radi zgodbe o trdem delu, družinskih odnosih in želite izvedeti več o področjih, kot sta lesna industrija ali ohranjanje gozdov, bo za vas nova oddaja televizije Viasat Explore pravi hit. Kevin in njegova družina dokazujejo, da lahko odločnost, ljubezen do svojega dela in resnična strast tudi spričo ogromnih ovir pripeljejo do lepih stvari: uspeha v družinskem podjetju in ohranitve gozdov.