“Zamrznjeno zlato”: ali s podnebnimi spremembami lahko zaslužite?

“Zamrznjeno zlato”: ali s podnebnimi spremembami lahko zaslužite?

Oddaja “Zamrznjeno zlato” prikazuje protislovno situacijo: podnebne spremembe, ki so po eni strani škodljive za ves planet, po drugi strani odpirajo nove priložnosti za rudarstvo. Iskalci zlata iz ZDA so pred življenjskim izzivom. Razburljiva tekma za zlatom in drugimi dragocenimi kamni, vključno z diamanti, safirji, nefriti in rubini, ne prikazuje le zlate mrzlice, temveč tudi odločnost udeležencev tekme. Oglejte si novo oddajo na Viasat Explore!

V oddaji “Zamrznjeno zlato” lahko spremljate vztrajni boj ekipe šestih ljudi. Ray Rusaw s svojimi izkušnjami z rudarjenjem na Aljaski postane neformalni vodja skupine. Elley Ringo zaradi pustolovščine na Grenlandiji pusti službo geologinje v globalni korporaciji. Erik Heiser se je v oddajo uvrstil zaradi svoje izjemne fizične moči, Christian Treadwell pa zaradi svojih izkušenj v gradbeništvu. Ekipo dopolnjujeta sestri dvojčici iz Kalifornije, Tiffany in Kimberly Reis.

Odprava, ki ji sledimo v oddaji “Zamrznjeno zlato”, se dogaja v času globalne pandemije. Nekateri od udeležencev so zaradi covida-19 pravkar izgubili službo in veliko denarja. Od tod ideja, da bi poskusili obogateti z rudarjenjem in dragocenimi kamni.

Grenlandija: nedostopna in bogata z naravnimi viri

Grenlandija je čudovit, a zelo nedostopen kraj. Zaradi vremenskih razmer je obdobje rudarjenja v tej deželi zelo kratko. Posledično so člani odprave že na samem začetku pustolovščine, ki jo spremljamo v oddaji “Zamrznjeno zlato”, močno razočarani in zafrustrirani, saj morajo namesto na teren najprej v hotel v karanteno. Prisilno bivanje v hotelu ne le izprazni žepe ekipe, marveč tudi odloži pričetek odprave za kar 11 dragocenih dni.

Slaba volja ni nikakršno presenečenje, saj so prav vsi člani ekipe zavoljo odprave svoja življenja postavili na kocko. Na srečo ekipo, zbrano v oddaji “Zamrznjeno zlato”, odlikuje velika odločnost. Zlata mrzlica jih spremlja že od prvih minut dalje. Vsi bolj ali manj upajo, da se bo z njihovo odpravo začelo nekaj prelomnega, podobno, kot se je pred tem zgodilo že na mnogih drugih koncih sveta.

Mineralogija je eno, toda serija “Zamrznjeno zlato” prikazuje tudi tehnične vidike, geologijo, rudarstvo in povsem človeške situacije, ki so vsi prav tako del procesa pridobivanja zlata. Še zlasti fascinantni so trenutki, ko se udeleženci odprave zaradi svojih različnih značajev med seboj spopadejo. Ekipo oddaje “Zamrznjeno zlato” namreč sestavljajo ljudje, ki nikoli prej niso imeli ničesar skupnega, vsak od njih pa se je na Grenlandijo podal s sebi lastnim namenom. Spopadi so torej neizogibni.

Zlata mrzlica in medosebni konflikti

Udeleženci odprave se bodo soočili z lastnimi omejitvami, strahovi, prepričanji, pa tudi z vremenom in tehnologijo. V epizodah, ki sledijo, serija poskrbi za celo paleto čustev – od nenavadnih najdb do medosebnih konfliktov in strahu pred napadom polarnega medveda.

Serija “Zamrznjeno zlato” ne govori le o lovcih na zaklade in zlati mrzlici. Je tudi zgodba o neomajnosti človeškega značaja in predvsem o iskanju koristi tudi v še tako žalostnih okoliščinah. Oddaja bo zagotovo sprožila številna zanimiva vprašanja in razprave. Zato nikar ne zamudite te fascinantne odprave na lov za diamanti, safirji, nefriti, rubini in zlatom. To je priložnost, da se tudi sami odpravite na lov za dragocenimi kamni, predvsem pa, da se počutite kot pravi lovec na zlato. Samo na Viasat Explore!