Gradbene katastrofe v oddaji “Največje inženirske napake”

Gradbene katastrofe v oddaji “Največje inženirske napake”

Obstaja pregovor, ki pravi: kdor ne dela, ne greši! Tisti, ki že poznajo oddajo “Največje inženirske napake”, dobro vedo, da se lahko pri gradnji velikih zgradb in drugih konstrukcij vsaka, še tako majhna, napaka konča s tragičnimi posledicami. Gradbene katastrofe, neuspešni projekti, napake pri gradnji – vprašanja, ki se porajajo, so: kje je bila storjena napaka, kako jo lahko popravimo in kako lahko preprečimo podobne neprijetne dogodke v prihodnosti? Odgovore na zastavljena vprašanja prinaša peta sezona oddaje “Največje inženirske napake”, samo na programu Viasat Explore!

Gradbene katastrofe se dogajajo že od nekdaj. Odkar človek načrtuje in gradi zgradbe, prihaja tudi do nesreč. Gradbene nesreče so pogosto posledica nepremišljenih ali premalo premišljenih gradbenih projektov. Žal pa vse pogosteje prihaja tudi do situacij, kjer za tragedije niso krive gradbene ali projektantske napake.

Kot bo pokazala peta sezona serije “Največje inženirske napake”, so vzroki za gradbene katastrofe vse pogosteje tudi naravni dejavniki. V medijih in tudi v naši neposredni okolici smo v zadnjem času priča najrazličnejšim posledicam podnebnih sprememb. Hurikani, požari, poplave in zmrzali lahko ogrozijo celo na videz najbolj trdne konstrukcije. Ko so arhitekti v preteklosti načrtovali velik most, morda niso predvideli podnebnih anomalij, ki se dandanes vse pogosteje pojavljajo v vse več krajih po svetu. Odličen primer je situacija na Floridi, kjer so gradbene nesreče posledica preveč agresivnega črpanja vode iz podzemnih jam.

Gradbene nesreče vodijo do sprememb v zakonodaji

Poleg napak v sami konstrukciji zgradb se razlogi za gradbene katastrofe, kot bo moč videti v oddaji “Največje inženirske napake”, skrivajo tudi v napačnih  urbanističnih premislekih. Slednje bo razvidno že iz premierne oddaje pete sezone “Največjih inženirskih napak”. Prebivalce mesta West v Teksasu namreč prizadene tragedija: eksplodira lokalno skladišče z gnojili. Strokovnjaki se strinjajo, da je za eksplozijo krivo neustrezno urbanistično načrtovanje območja okoli same lokacije, za katero se je v naprej vedelo, da se na njej hranijo eksplozivne snovi. Žal se zdi, da je do tragične nesreče moralo priti, saj je šele po nesrečnem dogodku prišlo do spremembe zakonodaje, ki sedaj prepoveduje gradnjo v bližini tovrstnih nevarnih območij.

“Največje inženirske napake” nas popeljejo tudi v vse bolj priljubljeno špansko Valencio. Tretje največje mesto v Španiji se lahko pohvali z resnično arhitekturno dragocenostjo – Palau de les Arts Reina Sofia. Osupljive stavbe zagotovo ne moremo uvrstiti med neuspešne projekte. A kljub temu so projektanti med snovanjem zgradbe storili usodne napake. Kako jim je kasneje uspelo preprečiti neizogibno tragedijo? Če želite izvedeti odgovor na to vprašanje, si oglejte oddajo “Največje inženirske napake”.

“Največje inženirske napake” in velika odgovornost

Peta sezona oddaje “Največje inženirske napake” prinaša pričanja o gradbenih napakah, neuspešnih projektih in gradbenih katastrofah, katerih razsežnosti so enostavno osupljive. Že po ogledu ene same oddaje boste razumeli, kako velika odgovornost pravzaprav leži v rokah inženirjev ključnih infrastrukturnih projektov kot so mostovi, železnice, nebotičniki ali spektakularne arhitekturne atrakcije. Oglejte si oddajo “Največje inženirske napake” na Viasat Explore in še bolj boste cenili neverjetne stvari, ki jih ustvarjajo inženirji, arhitekti in gradbeniki po vsem svetu!